去「中國矽谷」學fintech

去「中国矽谷」学fintech

小森:
你喺度睇紧乜相?

阿四:
早几日「深圳金融科技暑期实习计划」启动礼影慨相之嘛。个日场面好热闹,除咗有香港金管局、内地官员同实习机构代表外,仲有50名参加实习计划慨香港大专学生出席。

小森:
我记得!呢个系首个由金管局同深圳金融办合办慨fintech实习计划。获选慨香港大专学生分别会去深圳8间顶尖慨金融科技或科技金融公司实习6个星期,体验深圳慨fintech生态!

阿四:
听讲呢个实习计划甄选方法都几特别㗎,先由大专院校慨老师提名有潜质慨学生。渠哋除咗要填表格之外,仲要用普通话拍一段短片介绍自己。今年收到200几个提名,最后50位同学脱颖而出。

小森:
我都记得一啲科技人才结合深港优势慨成功故事,例如全球航拍一哥「大疆」创办人兼行政总裁汪滔讲过,如果渠无去香港读大学,就无而家慨成就。香港系国际金融中心,深圳又汇集了顶尖科技专才同雄厚慨工业实力,携手合作发展fintech真系无得输。

阿四:
乜你记得咁多嘢嘅。
小森:
我仲記得你借我部相機影深港交流活動,用完好還返畀我呀。

想問多啲有關金管局工作,歡迎電郵到小森、阿四專用郵箱:
[email protected]